Beneficiile muzicii pentru dezvoltarea copilului
Muzica joaca un rol deosebit de important in cultura noastra in aceasta perioada. Veti gasi muzica prezenta in multe aspecte ale vietii noastre: teatru, televiziune, filme, cult, sarbatori, evenimente si ceremonii guvernamentale si militare.
Acasa, muzica poate deveni parte din culturile noastre de familie; o parte naturala a experientelor noastre de zi cu zi. Inca de la nastere, parintii folosesc instinctiv muzica pentru a calma copiii, pentru a-si exprima dragostea si bucuria si pentru a se implica si a interactiona cu acestia. Parintii pot construi pe aceste instincte naturale, invatand cum muzica poate afecta dezvoltarea copilului, imbunatati abilitatile sociale si poate aduce beneficii copiilor de toate varstele.
MUZICA SI CREIERUL: BENEFICIILE MUZICII
Un studiu din 2016 la Institutul pentru Creier si Creativitate al Universitatii din California de Sud a constatat ca experientele muzicale din copilarie pot accelera de fapt dezvoltarea creierului, in special in domeniile achizitionarii limbajului si abilitatilor de citire. Potrivit Fundatiei Nationale a Asociatiei Comerciantilor de Muzica ( Fundatia NAMM), invatarea sa cante la un instrument poate imbunatati invatarea matematica si chiar creste scorurile SAT.
Dar rezultatele academice nu sunt singurul beneficiu al educatiei si expunerii muzicale. Muzica aprinde toate domeniile dezvoltarii copilului si abilitatilor de pregatire pentru scoala, inclusiv intelectuale, social-emotionale, motricitate, limbaj si alfabetizare generala. Ajuta corpul si mintea sa lucreze impreuna.
Expunerea copiilor la muzica in timpul dezvoltarii timpurii ii ajuta sa invete sunetele si semnificatiile cuvintelor. Dansul pe muzica ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile motorii, permitandu-le in acelasi timp sa exerseze expresia de sine. Pentru copii si adulti, muzica ajuta la intarirea abilitatilor de memorie.
BENEFICII MUZICALE PENTRU COPII DE TOATE VARSTELE
Copiii de toate varstele se exprima prin muzica. Chiar si copiii mici se leagana, sar sau isi misca mainile ca raspuns la muzica. Multi prescolari compun cantece, si fara constiinta de sine canta singuri in timp ce fac diverse alte lucruri.
Copiii din scoala elementara invata sa cante impreuna in grup si eventual au posibilitatea sa invete sa cante la un instrument muzical. Copiii mai mari danseaza pe muzica trupelor lor preferate si folosesc muzica pentru a lega prietenii si a impartasi sentimente. Incercati aceste activitati si jocuri cu copiii dvs. pentru a experimenta placerea si invatarea pe care le aduce muzica.
Bebelusii si muzica
Bebelusii recunosc melodia unui cantec cu mult inainte de a intelege cuvintele. Muzica linistita, de fundal, poate fi linistitoare pentru sugari, mai ales in timpul somnului. Muzica puternica de fundal poate suprastimula un copil prin cresterea nivelului de zgomot al camerei. Cantati bebelusilor cantece simple si scurte in timp ce faceti aceste activitati.
Copiii mici si muzica
Copiilor mici le place sa danseze si sa se miste pe muzica. Cheia muzicii pentru copii mici este repetitia, care incurajeaza limbajul si memorarea. Cantecele prostesti ii fac pe copii sa rada. Incercati sa cantati un cantec familiar si sa introduceti un cuvant prostesc in locul cuvantului corect. Lasati copiii sa reproduca ritmurile batand din palme sau atingand obiecte.
Prescolarii si muzica
Prescolarilor le place sa cante. Nu sunt constienti de capacitatea lor si cei mai multi sunt dornici sa-si lase vocile sa urle. Le plac melodiile care repeta cuvinte si le place chiar sa si danseze. Copiii prescolari se bucura de versuri si cantece despre lucruri familiare, cum ar fi jucarii, animale, activitati de joaca si oameni. De asemenea, le plac jocurile cu degetele si rimele cu sau fara acompaniament muzical.
Copii de varsta scolara si muzica
Majoritatea copiilor mici de varsta scolara sunt intrigati de cantecele copiilor care canta, care implica numararea, ortografia sau amintirea unei secvente de evenimente. Copiii de varsta scolara incep sa-si exprime preferintele fata de diferitele tipuri de muzica. Ei isi pot exprima interesul pentru educatia muzicala.
Adolescentii si muzica
Adolescentii pot folosi experientele muzicale pentru a forma prietenii si pentru a se deosebi de parinti si copii mai mici. Deseori vor sa petreaca si sa asculte muzica dupa scoala cu un grup de prieteni. Adolescentii au adesea un interes puternic sa ia lectii de muzica sau sa cante intr-o trupa.