Care este cea mai populara criptomoneda in 2021?
O criptomoneda este o moneda digitala sau virtuala care este securizata prin criptografie, motiv pentru care este imposibila contrafacerea sau dublarea ei. Multe criptomonede sunt retele descentralizate bazate pe tehnologia blockchain – un registru distribuit aplicat de o retea disparata de computere.
O caracteristica definitorie a criptomonedelor este ca aceste monede digitale nu sunt emise de nicio autoritate centrala, ceea ce le face sa fie in mod normal imune la interferenta sau manipularea guvernului.
O criptomoneda este o forma de activ digital bazata pe o retea care este distribuita pe un numar mare de computere. Aceasta structura descentralizata le ofera permisiunea de a nu se afla sub controlului guvernelor si autoritatilor centrale.
Cuvantul „criptomoneda” este derivat din tehnicile de criptare care sunt folosite pentru a securiza reteaua. Blockchain-urile, care sunt metode organizationale pentru asigurarea integritatii datelor tranzactionale, sunt o componenta esentiala a multor criptomonede.
Tipuri de criptomonede
Prima criptomoneda bazata pe blockchain a fost Bitcoin, care ramane chiar si in acest moment cea mai populara si cea mai valoroasa. La momentul actual, exista mii de criptomonede alternative care au diverse functii si specificatii. Unele dintre acestea sunt clone sau furci ale Bitcoin, in timp ce altele sunt monede noi care au fost construite de la zero.
Bitcoin a fost lansat in 2009 de catre o persoana sau un grup cunoscut sub pseudonimul „Satoshi Nakamoto”. In noiembrie 2021, existau peste 18,8 milioane de bitcoini in circulatie, cu o capitalizare de piata totala de aproximativ 1,2 trilioane de dolari, cifra fiind actualizata frecvent. Doar 21 de milioane de bitcoini vor exista vreodata, prevenind atat inflatia, cat si manipularea.
Unele dintre criptomonedele concurente generate de succesul Bitcoin, sunt cunoscute sub numele de „altcoins”. Printre cele mai populare alternative ale Bitcoin amintim Solana, Litecoin, Ethereum, Cardano si EOS.
Pana in noiembrie 2021, valoarea totala a tuturor criptomonedelor existente este de peste 2,4 trilioane de dolari – Bitcoin reprezinta in prezent aproximativ 42% din valoarea totala.
Avantajele si dezavantajele criptomonedei
Avantaje
Criptomonedele detin promisiunea de a facilita transferul de fonduri direct intre doua parti, fara a fi nevoie de o terta parte de incredere, cum ar fi o banca sau o companie de card de credit. Aceste transferuri sunt in schimb securizate prin utilizarea cheilor publice si a cheilor private si a diferitelor forme de sisteme de stimulare, cum ar fi Proof of Work sau Proof of Stake.
In sistemele moderne de criptomonede, „ portofelul ” sau adresa contului unui utilizator are o cheie publica, in timp ce cheia privata este cunoscuta doar de proprietar si este folosita pentru a semna tranzactii.
Transferurile de fonduri sunt finalizate cu taxe minime de procesare, permitand utilizatorilor sa evite taxele abrupte percepute de banci si institutii financiare pentru transferurile bancare.
Dezavantaje
Natura semi-anonima a tranzactiilor cu criptomonede le face potrivite pentru o serie de activitati ilegale, cum ar fi spalarea banilor si evaziunea fiscala.
Cu toate acestea, sustinatorii criptomonedelor apreciaza adesea foarte mult anonimatul lor, invocand beneficiile confidentialitatii, cum ar fi protectia avertizorilor sau a activistilor care traiesc sub guverne represive. Unele criptomonede sunt mai private in comparatie cu altele.
Bitcoin, de exemplu, este o alegere relativ proasta pentru desfasurarea de afaceri ilegale online, deoarece analiza criminalistica a blockchain-ului Bitcoin a ajutat autoritatile sa aresteze si sa trimita in judecata infractorii.
Exista totusi mai multe monede virtuale care sunt orientate spre confidentialitate, cum ar fi Dash, Monero sau ZCash, care sunt mult mai dificil de urmarit.
Cum obtineti criptomonede?
Orice investitor poate achizitiona criptomonede prin schimburi cripto precum Coinbase, aplicatia Cash si multe altele. Cel mai simplu insa este sa folositi Revolut. Puteti cumpara si vinde diverse criptomonede folosind smartphone-ul.
Care este scopul criptomonedelor?
Multi experti considera ca tehnologia blockchain are un potential serios pentru utilizari precum votul online si crowdfunding, iar institutiile financiare majore precum JPMorgan Chase (JPM) vad potentialul de a reduce costurile tranzactiilor prin eficientizarea procesarii platilor.