Care sunt manastirile din Bucovina?
Atunci cand vine vorba despre manastirile din Romania, cu siguranta toata lumea se gandeste mai intai de toate la cele mai cunoscute manastiri din Bucovina. O multime de turisti romani si straini viziteaza in fiecare an manastirile din aceasta regiune a tarii.
Acest articol va prezinta manastirile din Bucovina, si cu siguranta este recomandat sa cititi pana la final pentru a afla informatii interesante.
-
Manastirea Voronet
Manastirea Voronet a fost construita in anul 1488 de catre Stefan cel Mare, si face parte din Patrimoniul UNESCO. Cu siguranta ati auzit de albastrul de Voronet, culoarea unica in care sunt pictati peretii manastirii.
De-asemenea, picturile exterioare ale manastirii sunt absolut uimitoare, si au fost realizate de catre teologul Grigore Rosca. Merita sa vizitati aceasta manastrire pentru a admira unele compozitii unice, stralucitoare si cu adevarat de mare impact.
-
Manastirea Humor
De-asemenea, o alta manastire foarte cunoscuta din aceasta regiune a tarii este Manastirea Humor, care poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. De mentionat este faptul ca aceasta manastire a fost fortificata de catre Vasile Lupu in anul 1641.
Este interesant de adus la cunostinta cititorilor faptul ca aceasta manastire are peretii exteriori pictati, in timp ce frescele din interior sunt realizate in stilul altor manastiri din aceasta regiune a tarii.
-
Manastirea Moldovita
In ceea ce priveste aceasta manastire, trebuie sa aveti la cunostinta faptul ca a fost fondata de catre fiul lui Stefan cel Mare, si anume Petru Rares, in anul 1532, intr-o zona pitoreasca, mai izolata de alte manastiri din zona Bucovinei.
Puteti vedea aici muzeul manastirii, unde aveti posibilitatea de a vedea doua epitafuri care dateaza de pe vremea lui Stefan cel Mare. Puteti vedea si scena de pe peretele din dreapta naosului, unde sunt infatisati Petru Rares, Elena (sotia sa), dar si Ilias si Stefan (fiii lor).
De-asemenea, un alt amanunt foarte interesant este legat de fresca de pe peretele sudic al manastirii, care este foarte bine conservata. Locul este cu siguranta unul special, curtea manastirii este plina de flori, iar o statuie a lui Petru Rares se regaseste in curtea exterioara.
-
Manastirea Sucevita
La o distanat relativ mica de Moldovita se afla si Manastirea Sucevita, care este cu 50 de ani mai tanara decat Manastirea Moldovita. A fost construita in anul 1583, insa de catre Irimia Simion si Gheorghe Movila. Referitor la Irimia Simion, acesta a fost conducator al Moldovei.
Despre Manastirea Sucevita mai trebuie mentionat faptul ca este cea mai mare si ultima manastire din zona de nord a Moldovei. Exista multe lucruri interesante de vazut aici cum ar fi icoane, sculpturi in lemn si fildes, broderii lucrate cu fir de argint, aur, perle si matase, dar si manuscrise si alte cele.
-
Manastirea Putna
Nu puteam incheia articolul si sa nu amintim Manastirea Putna, care a fost construita intre anii 1466 si 1469, aceasta fiind prima biserica zidita de catre marele conducator al Moldovei, Stefan cel Mare. Chiar aici se afla si mormantul acestui mare domnitor.
Merita sa vizitati aceasta manastire pentru a admira arhitectura bisericii, pentru a admira Turnul lui Eminesc (dateaza din anul 1757), dar si mormantul lui Stefan cel Mare printre altele.
Cu siguranta insa, daca alegeti sa vizitati aceasta regiune a tarii, puteti vizita si alte locuri frumoase si obiective turistice interesante cum ar fi Muzeul Satului Bucovinean (infiintat in anul 1970), Pietrele Doamnei, Chilia lui Daniil Sihastrul sau Statiunea Vatra Dornei.