Ce este si cum se poate manifesta cataracta?
Cataracta este o tulburare nedureroasa a lentilei interne a ochiului. Deoarece blocheaza trecerea luminii prin lentila, cataracta ingreuneaza vizibilitatea si poate provoca chiar orbire in timp.
Cataracta este progresiva, ceea ce inseamna ca se inrautateste cu timpul. Cele mai multe cazuri de cataracta isi fac aparitia la persoanele in varsta, dar uneori pot fi observate si la persoanele mai tinere.
Cum este afectata vederea de cataracta?
Lumina patrunde in ochi si trece prin lentila. Lentila ochiului focalizeaza lumina pe retina, care transmite semnale vizuale prin nervul optic spre creier. Innorarea obiectivului datorita cataractei duce la estomparea imaginilor pe care le vedeti.
Alte probleme cu ochii pot provoca de asemenea vederea neclara, dar cataracta produce unele simptome caracteristice, despre care vom discuta in randurile care urmeaza.
Simptomele cataractei
Cel mai frecvent simptom al cataractei este sa vezi imagini neclare la orice distanta. Oamenii isi pot descrie vederea ca fiind in ceata, innorata sau „filmata”. Cataracta se inrautateste cu timpul si mai putina lumina ajunge la retina. Poate fi deosebit de greu pentru persoanele cu cataracta sa vada si sa conduca noaptea.
Stralucirea sau sensibilitatea la lumina este un o alta manifestare a cataractei. Poate fi dificil pentru o persoana cu cataracta sa vada in lumina soarelui stralucitoare. Luminile interioare pot incepe sa para prea stralucitoare sau pot parea ca au halouri in jurul lor. Stralucirea de la farurile care se apropie din sens opus poate cauza probleme in ceea ce priveste conducerea pe timp de noapte.
Diplopia sau vederea dubla atunci cand privesti cu un ochi, poate fi un alt simptom al cataractei. Nu este acelasi lucru cu diplopia care apare din alinierea necorespunzatoare a ochilor. Viziunea dubla observata la cataracta apare chiar si atunci cand privesti doar printr-un singur ochi.
Cataracta afecteaza de asemenea vederea culorilor. Unele culori pot parea estompate, iar lucrurile pot capata o nuanta galbuie sau maronie. Acest lucru nu poate fi observat la inceput, dar cu timpul, distinctia dintre albastru si violet poate fi dificila.
Fenomenul care mai este cunoscut sub denumirea de „a doua vedere” este o alta caracteristica a cataractei. In aceasta situatie, cataracta actioneaza ca o lentila mai puternica, imbunatatind temporar capacitatea de a vedea lucrurile la distanta mica.
Este posibil ca persoanele care au avut anterior ochelari de lectura sa nu mai aiba nevoie de ei. Cu toate acestea, pe masura ce cataracta se inrautateste in timp, aceasta imbunatatire temporara a vederii de aproape dispare.
Persoanele care au cataracta au adesea nevoie de modificari frecvente ale ochelarilor sau lentilelor de contact, deoarece vederea lor se deterioreaza in timp.
Cine poate avea cataracta si care sunt cauzele aparitiei cataractei?
Cele mai multe cazuri de cataracta apar la persoanele in varsta, si sunt legate de procesul de imbatranire. Peste jumatate dintre americanii peste 65 de ani au cataracta. Uneori, bebelusii se pot naste cu cataracta, cunoscuta sub numele de cataracta congenitala. Mai putin frecvent, copiii pot face cataracta ca urmare a bolilor sau traumei oculare.
Nu se intelege cu exactitate de ce oamenii fac cataracta. Imbatranirea este un factor de risc cunoscut. Alti factori care pot juca de asemenea un rol in dezvoltarea cataractei includ: consumul excesiv de alcool, diabetul, fumatul sau traumatismele la ochi.
Cum sunt diagnosticate cazurile de cataracta?
Cataracta poate fi diagnosticata cu un examen ocular. Examenul de ochi contine un test de vedere si o examinare a ochilor cu ajutorul unui microscop cu lampa cu fanta.
Pupilele sunt dilatate cu picaturi de ochi speciale pentru a oferi o vedere mai buna a spatelui ochiului, unde se afla retina si nervul optic.
Operatia de cataracta
Poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea cataractei daca pierderea vederii aferenta nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact. Chirurgia cataractei implica indepartarea cristalinului tulbure si inlocuirea acestuia cu o lentila artificiala.
Operatia se face de obicei in ambulator si este foarte sigura si eficienta. Pentru cei care au nevoie de o interventie chirurgicala la ambii ochi, operatia se face de obicei la un ochi, iar apoi la celalalt. Rare sunt cazurile in care pacientii sunt operati la ambii ochi in aceiasi zi, dat fiind faptul ca de pe o zi pe alta trebuie sa aiba ochii bandajati.
Tipuri de chirurgie a cataractei
Cel mai frecvent tip de chirurgie a cataractei este cunoscut sub numele de facoemulsificare (faco). In aceasta procedura, medicul face o mica incizie in ochi si rupe lentila folosind unde cu ultrasunete.
Lentila este apoi scoasa si inlocuita cu o lentila intraoculara (IOL). Un alt tip de chirurgie a cataractei se numeste chirurgie extracapsulara a cataractei.
Aceasta procedura implica o incizie mai mare si indepartarea lentilei tulbure dintr-o singura bucata. In majoritatea cazurilor, plasarea unui IOL elimina necesitatea ochelarilor grosi sau a lentilelor de contact.
Inovatii in chirurgia cataractei
Noile evolutii in chirurgia cataractei permit proceduri care corecteaza atat vederea in apropiere, cat si la distanta, reducand sau chiar eliminand nevoia de ochelari dupa operatie.
Lentilele „monofocale” conventionale corecteaza doar vederea la distanta, astfel incat oamenii au nevoie in continuare de ochelari de lectura dupa operatie. Asa-numitele implanturi „torice” sunt disponibile pentru corectarea astigmatismului.
La ce sa ne asteptam dupa operatia de cataracta
Dupa operatie, ochii va pot crea senzatia de mancarime si se pot simti sensibili la lumina timp de cateva zile. Este posibil sa trebuiasca sa purtati un bandaj sau ochelari pentru protectie si vi se pot prescrie picaturi de ochi pentru a accelera procesul de vindecare.
Dureaza aproximativ 8 saptamani pentru ca ochiul sa se vindece complet, chiar daca modificarile vederii sunt evidente la scurt timp dupa operatie. Este posibil sa aveti nevoie de ochelari pentru vedrea la distanta sau pentru lectura dupa operatie, si este probabil sa aveti nevoie de o noua reteta dupa ce vi se va vindeca ochiul.
Riscurile chirurgiei cataractei
Chirurgia cataractei nu duce de obicei la complicatii. Cand apar complicatii, acestea sunt de obicei legate de infectii, sangerari sau modificari ale presiunii oculare. Toate acestea sunt tratabile atunci cand sunt recunoscute devreme.
Riscul detasarii retinei este usor crescut, iar aceasta complicatie necesita tratament de urgenta. In unele cazuri, tesutul lentilei este lasat in urma pentru a sustine IOL, iar acest tesut poate deveni tulbure in timp, formand o „post-cataracta”. Acest lucru poate fi corectat permanent cu un tratament cu laser.
Sfaturi pentru prevenirea cataractei
Amintiti-va, ca exista pasi pe care ii puteti lua pentru a reduce riscul de a face cataracta, iar acestia sunt: purtarea unei palarii intotdeauna sau a purtarea ochelarilor de soare, nu fumati, nu beti si controlati bine diabetul.