Cele-mai-importante-obiective-turistice-din-Alba-Iulia

Cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia

Unul dintre cele mai pline de istorie si totodata unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei, este fara doar si poate Alba Iulia. Acesta este orasul in care a avut loc Marea Unire, si este orasul in care in fiecare an, la data de 1 Decembrie, romanii din toata tara se aduna pentru a sarbatori Marea Unire.

Orasul se afla in partea central – vestica a Romaniei, in centrul Podisului Transilvaniei, pe malul Muresului. De mentionat este faptul ca Alba Iulia este strabatut de soseaua E80, cea care leaga Deva de Cluj Napoca. Alba Iulia se afla la o distanta de 100 de kilometri de Cluj Napoca, la 241 kilometri de Arad si la 380 kilometri de Bucuresti.

Daca doriti sa vizitati acest oras plin de istorie, va prezentam in cele ce urmeaza, cateva dintre cele mai importante obiective turistice Alba Iulia oras.

  1. Cetatea Alba – Carolina

Fara doar si poate, toata lumea care aude de Alba – Iulia se gandeste mai intai de toate la Cetatea Alba – Carolina, care este cea mai mare cetate din tara noastra, datand de mai bine de 300 de ani.

Cetatea Alba – Carolina este construita in inima Transilvaniei, si este fara doar si poate, cel mai important monument baroc din Ardeal. Succesiunea celor sase porti de pe axa est – vest, este o particularitate a acestei cetati. Mai simplu spus, acestea se intind pe traseul turistic al Portilor Cetatii, traseu care leaga Centrul Civid si Platiul Romanilor din vestul orasului.

  1. Catedrala Reintregirii Neamului – Catedrala Incoronarii

Catedrala Incoronarii trebuie mentionat faptul ca este primul lacas de cult care a fost construit in regiunea Transilvaniei dupa ce a avut loc unirea din anul 1918. De mentionat este faptul ca acest lacas de cult a fost construit special pentru incoronarea Regilor Romaniei Mari, si anume a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, la data de 15 octombrie 1922.

De mentionat este faptul ca piatra de temelie pentru aceasta constructie a fost pusa la data de 28 martie 1921, iar la aproximativ 9 luni distanta, constructia a fost finalizata. Cel mai important eveniment care a avut loc aici este cel mentionat anterior, si anume incoronarea Regilor Romaniei Mari, si anume a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, la data de 15 octombrie 1922.

  1. Catedrala Romano – Catolica

Aceasta catedrala a fost ridicata in anul 1009, si este cu siguranta, cea mai veche catedrala din Ardeal. Aceasta este si cea mai veche cladire din oras, si este totodata cea mai inalta cladire atat din oras, cat si din intreg judetul Alba (inaltimea cu tot cu cruce fiind de 56.7 metri).

Despre aceasta catedrala se pot spune multe lucruri interesante, iar unul dintre acestea este ca inzestrata cu o orga care dateaza inca din anul 1877 avand 2209 tuburi (functioneaza si azi).

  1. Sala Unirii

Aceasta sala a fost construita intre anii 1898 si 1900, fiind initial construita si utilizata pe post de cazina militara (cazinoul sau clubul ofiterilor). In aceasta sala s-a desfasurat sedinta Marii Adunari Nationale, care a hotarat Marea Unire la data de 1 Decembrie 1918.

De mentionat este faptul ca aceasta este una dintre cladirile – simbol ale tarii noastre, iar aici dupa Marea Unire au pasit toti regii tarii noastre si toti presedintii.

  1. Obeliscul “Horea, Closca si Crisan”

Acesta este un monument pe care il puteti gasi in fata Portii a III – a a Cetatii. Se afla pe un deal artificial de pamant, care acum mai mult timp proteja poarta principala a fortificatiei, de tirul direct al artileriei, in cazul in care avea loc un asediu inamic.

De mentionat este faptul ca acest obelisc a fost construit pentru a comemora 150 ani de la executia lui Closca si a lui Horea, cei care au condus Rascoala din anul 1784. Acest monument care este construit in stilul Art Deco, si care imbina motivele geometrice cu motivele florale si cu gratia liniei corpului uman, are dimensiuni si calitati artistice uimitoare, care s-au ridicat la inaltimea evenimentului comemorat.

  1. Palatul Arhiepiscopal

Acesta se regaseste in coltul de sud – vest al Cetatii, aproape de Catedrala Romano – Catolica. Acest palat dateaza inca din anul 1287, iar aici in clipa de fata se afla Arhiepiscopia Romano – Catolica de la Alba Iulia. Aici poate fi vizitata o colectie muzeala cu adevarat fascinanta.

  1. Palatul Apor

Acest palat este prima cladire civila din Transilvania, care a fost construita in stilul baroc. Se afla in nodrul Cetatii Alba – Carolina, si se suprapune cu latura nordica a castrului roman. Aceasta cladire dateaza din a doua jumatate a celui de-al XVII-lea secol.

Este important sa vizitati acest palat, in special pentru a vedea mamograma imparatului Carol al VI-lea, icare se afla pe fatada principala a cladirii. Acesta era imparatul in perioada caruia a fost construita Cetatea Alba – Carolina.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai fascinante locuri din Alba Iulia, locuri pe care cu siguranta merita sa le vizitati atunci cand aveti una – doua zile libere, si doriti sa vizitati orasul.