Cum-alegem-jucariile-pentru-copii

Cum alegem jucariile pentru copii?

Cea mai importanta activitate a copiilor o reprezinta jocul, iar prin intermediul lui, cei mici acumuleaza deprinderi si cunostinte noi.

Copiii au nevoie de jucarii pentru a se juca, iar acestea ii ajuta in mai multe scopuri, sa-si dezvolte imaginatia, abilitatiile fizice si relatiile sociale. Alegerea jucariilor adecvate pentru copii insa, se poate dovedi a fi o misiune extrem de dificila pentru parinti.

Acest articol va prezinta cateva sfaturi privind alegerea jucariilor pentru copii, iar parintii cu siguranta trebuie sa citeasca pana la final, astfel incat sa poata sa faca alegerile cele mai potrivite pentru cei mici.

  1. Alegerea jucariilor in functie de varsta copiilor

In mod evident, acesta este un criteriu foarte important, de care parintii trebuie sa tina cont in momentul in care isi indreapta atentia catre jucarii pentru cei mici. Este indicat ca parintii sa isi indrepte privirea spre eticheta si instructiunile de utilizare ale jucariei.

Pe eticheta jucariei, vor fi mentionate recomandarile si varsta copiiilor carora jucaria respectiva le este adresata. Parintii ar trebui sa fie foarte atenti, mai ales cand cauta jucarii destinate copiilor sunt 3 ani.

Cei mici, mai ales cei sub 3 anisori, au tendinta de a baga in gura orice jucarie. Din acest motiv, parintii nu trebuie sa le aleaga jucarii care se pot dezmembra in componente mai mici, pentru ca este foarte mare riscul de a se ineca cei mici.

Nici jucariile destinate copiilor mai mari nu sunt recomandate pentru cei mici. Acestea pot fi destul de periculoase, iar mai mult decat atat, pot scadea increderea copiilor in propriile forte, si le pot crea acestora sentimente de frustrare.

  1. Alegerea jucariilor in functie de materiale

Pe fiecare eticheta a jucariilor, in mod normal trebuie sa fie mentionat materialul din care aceasta este confectionata. Parintii trebuie sa se asigure ca isi indreapta atentia spre jucarii care sunt fabricate din materiale non-toxice, din moment ce fac aceste cumparaturi pentru copilasii lor.

Va mai amintiti de scandalul urias din China, cand multi parinti au cumparat jucarii care contineau mercur si plumb? Ei bine, astfel de jucarii trebuiesc evitate. Despre plumb mentionam faptul ca face parte din compozitia vinilului, a plasticului, a aliajelor si a vopselelor.

De exemplu, parintii le pot alege celor mici jucarii din lemn, care cu siguranta sunt foarte eficiente, si nu sunt toxice.

  1. Invatati copiii sa se joace cu jucariile, in scopul in care acestea au fost fabricate

Cei mici dupa cum bine se stie, stau foarte bine la capitolul imaginatie, insa uneori, jucariile daca sunt utilizate in diferite alte scopuri decat cele in care au fost fabricate, se pot dovedi a fi foarte periculoase.

Tocmai de aceea, parintii trebuie sa ii invete pe cei mici sa foloseasca jucariile doar in scopul in care acestea au fost fabricate, si trebuie de-asemenea sa ii supravegheze atunci cand se joaca, pentru a se asigura ca micutii folosesc jucariile in mod corespunzator.

  1. Intretinerea jucariilor

Parintii trebuie sa se asigure de faptul ca se uita in permanenta la jucarii, pentru ca unele dintre acestea, ii pot rani pe cei mici. De exemplu, jucariile care au muchiile ascutite, si cele pe care se observa faptul ca vopseaua incepe sa se cojeasca, ar trebui inlocuite cu alte jucarii noi.

De-asemenea, jucariile trebuie sa fie spalate cu apa fierbinte si cu sapun, si clatite foarte bine, iar zilnic ar trebui dezinfectate.