Generalitati despre activitatea sexuala
Sexul este foarte important in orice relatie, iar partenerii cu siguranta doresc sa isi condimenteze activitatea sexuala si viata sexuala. Acestia au tot felul de idei, cum ar fi utilizarea jucariilor sexuale, sexul anal, sexul oral, etc.
Acestea sunt puse in practica de unele cupluri, in timp ce altele raman doar la faza de fantezii sexuale. In continuare vom discuta despre generalitati despre activitatea sexuala, pe care trebuie sa le cunoasteti cu totii, deci cititi pana la final.
Sexul vaginal
Acesta este momentul in care penisul unui barbat intra in vaginul unei femei. Daca nu se foloseste prezervativul, exista riscul de sarcina si de transmitere sau transmitere a ITS, inclusiv:
- chlamydia.
- herpes genital.
- negi genitale.
- gonoree.
- HIV.
- sifilis.
Infectiile se pot transmite in ciuda faptului ca penisul nu patrunde complet in vagin sau barbatul nu ejaculeaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca infectiile pot fi prezente in lichidul pre-ejaculat. Chiar si inserarea superficiala a penisului in vagin prezinta riscuri pentru ambii parteneri. Folosirea prezervativului poate ajuta la protejarea impotriva infectiilor.
Prevenirea sarcinii
Exista mai multe metode de contraceptie pentru prevenirea sarcinii, inclusiv injectia contraceptiva, plasture contraceptiv, implant contraceptiv si pilule contraceptive, sterilet sau prezervativ.
Retineti ca utilizarea prezervativelor este singura metoda contraceptiva care protejeaza atat impotriva sarcinii, cat si a ITS, asa ca folositi intotdeauna prezervativul, precum si metoda contraceptiva aleasa.
Sex anal
Acesta este momentul in care penisul unui barbat intra in anusul partenerului sau. Unii oameni aleg sa faca acest lucru ca parte a vietii lor sexuale, iar altii nu. Barbatii si femeile pot alege sa faca sex anal, indiferent daca sunt homosexuali sau heterosexuali.
Sexul anal are un risc mai mare de raspandire a ITS decat multe alte tipuri de activitate sexuala. Acest lucru se datoreaza faptului ca mucoasa anusului este subtire si poate fi usor deteriorata, ceea ce face anusul mai vulnerabil la infectie.
ITS care pot fi transmise in timpul sexului anal includ:
- chlamydia.
- herpes genital.
- negi genitali.
- gonoree.
- HIV.
- sifilis.
Utilizarea prezervativelor va ajuta sa va protejati de ITS atunci cand faceti sex anal. Daca utilizati lubrifianti, utilizati numai pe baza de apa, care sunt disponibili la farmacii. Lubrifiantii pe baza de ulei, cum ar fi lotiunea si crema hidratanta, pot provoca ruperea sau defectarea prezervativelor.
Sex oral
Sexul oral presupune suptul sau linsul vaginului, penisului sau anusului. Unii barbati si femei (homosexuali si heterosexuali) aleg sa faca acest lucru ca parte a vietii lor sexuale, iar altii nu.
Exista riscul de a transmite sau de a dobandi ITS daca faceti sau primiti sex oral. Riscul creste daca oricare dintre voi are rani sau taieturi in jurul gurii, organelor genitale sau anusului.
Acest lucru se datoreaza faptului ca virusurile si bacteriile, care pot fi prezente in material seminal, lichid vaginal sau sange, pot calatori mai usor in corpul unui partener prin crapaturile de pe piele.
In general, riscul de infectie este mai mic atunci cand vi se face sex oral decat atunci cand faceti cuiva sex oral. Cu toate acestea, este inca posibil ca ITS sa fie transmise mai departe. ITS care pot fi transmise prin sex oral includ:
- chlamydia.
- herpes – tip 1 si tip 2, care poate provoca leziuni la nivelul gurii si la nivelul organelor genitale sau anusului.
- negi genitali.
- gonoree.
- hepatita A, hepatita B si hepatita C.
- HIV.
- sifilis.
Jucarii sexuale
Aceasta acopera o gama larga de articole, inclusiv vibratoare, dildo-uri, margele anale si papusi sexuale. Orice obiect folosit in sex poate fi numit jucarie sexuala, indiferent daca este conceput sau nu pentru aceasta utilizare.
Este important sa pastrati jucariile sexuale curate. Daca alegeti sa impartiti si cu alte cunostinte jucarii sexuale, asigurati-va ca le spalati intre fiecare utilizare si folositi intotdeauna un prezervativ nou de fiecare data.
Impartasirea jucariilor sexuale prezinta riscuri, inclusiv transmiterea si dobandirea infectiilor precum chlamydia, sifilisul si herpesul. Daca exista taieturi sau rani in jurul vaginului, anusului sau penisului si exista sange, exista un risc crescut de a transmite hepatita B, hepatita C si HIV.
In schimb, daca le folositi in mod corespunzator si le pastrati curate, jucariile sexuale pot fi sigure. Modul in care curatati o jucarie sexuala depinde de materialul din care este facuta jucaria sexuala, depinde de-asemenea daca jucaria are sau nu are baterii.
Jucariile sexuale ar trebui sa vina cu sfaturi despre cum sa le curatati si sa le pastrati. Urmati cu atentie instructiunile producatorului. Pentru jucariile sexuale refolosibile, asigurati-va ca le spalati bine cu apa calda si sapun dupa fiecare utilizare.