Tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-virozele-respiratorii

Tot ce trebuie sa stim despre virozele respiratorii

Virozele respiratorii sunt cele mai intalnite afectiuni ale sezonului rece, si pot produce complicatii ale cailor respiratorii daca nu sunt tratate in mod corespunzator.

De mentionat este faptul ca 85% din numarul de viroze respiratorii, sunt provocae de virusuri, iar din acest motiv nu se recomanda tratarea acestora cu antibiotice. Din lipsa informatiilor insa, multi oameni trateaza aceste viroze respiratorii cu antibiotice.

Virozele respiratorii sunt infectii ale cailor respiratoare superioare (nas, cavitate bucala, faringe si laringe) sau inferioare (trahee, bronhii, bronhiole). Chiar daca virozele respiratorii sunt frecvente, de mentionat este faptul ca dupa o anumita perioada de timp, ele vor disparea de la sine.

Exista insa si situatii in care acestea se pot complica, iar din acest motiv este nevoie sa mergem la medicul specialist. De precizat de-asemenea, este faptul ca gripa si raceala comuna sunt cele mai intalnite forme ale virozelor respiratorii.

Cauzele virozelor respiratorii

Coronavirusurile (altele decat SARS COV2), si rinovirusurile reprezinta cea mai cunoscuta cauza a racelilor comune (infectiile cailor respiratorii superioare), in timp ce virusurile gripale de tip A si B, reprezinta cele mai comune cauze ale gripei (infectiile cailor respiratorii superioare si inferioare).

Gripa de obicei isi face aparitia in timpul sezonului rece, atunci cand temperatura aerului de afara este scazuta. Raceala comuna este caracterizata prin stranut, congestie nazala sau infundarea nasului in termeni populari, secretii nazale apoase initial, raguseala, dureri in gat, senzatia de gat uscat si in anumite situatii stare subfebrila sau febrila.

Despre gripa, mentionam faptul ca are simptomele racelii comune, dar vine la pachet si cu febra mare (peste 38 de grade), dureri musculare, dureri cefalee, dificultati in a respira.

Stresul cronic, lipsa odihnei, eforturile zilnice exagerate, factorii de mediu (frigul, umezeala, etc), sau alimentatia deficitara, formeaza o bresa in sistemul imunitar, iar astfel permit instalarea anumitor afectiuni.

Copiii sunt cei mai expusi, in mod special cei care merg la scoala, gradinite sau crese. Si femeile gravide, dar si batranii care au sistemul imunitar mai slabit, sunt expusi acestor probleme de sanatate.

Simptomele virozelor respiratorii

De mentionat este faptul ca exista unele simptome care sunt asociate virozelor respiratorii, iar aici amintim starile de oboseala, tusea, febra, durerile musculare, strantul, durerile in gat, durerile de cap (dureri devalee) si secretia nazala.

De-asemenea, formele usoare de raceli comune (viroze respiratorii), de obicei dureaza intre 5 zile si 10 zile.

Modul de transmitere

De mentionat este de-asemenea faptul ca aceste viroze se pot transmite prin contact direct sau indirect celor din jur, de catre o persoana contaminata. Chiar si pe calea aerului se pot transmite aceste viroze respiratorii.

Este suficient sa stranutam sau sa tusim, si sa nu indoim bratul penru a stranuta in zona cotului, sau este suficient sa nu folosim un servetel cand stranutam sau tisim, pentru ca raspandim agenti infectiosi in aer, iar acestia vor fi inspirati de cei din jurul nostru. Acesta este un mod de a transmite aceste virusuri.

De-asemenea, daca purtam deja un virus si nu ne spalam pe maini dar atingem anumite obiecte, cei care vin dupa noi si le ating, pot dobandi virusul (prin contact indirec). De aceea, spalarea mainilor este indicata, inainte de a duce mana la gura sau la ochi imediat dupa ce atingem suprafetele sau obiectele, pentru a nu ne contamina.

Virusurile cauta o gazda in care se pot dezvolta si se pot multiplica. In afara acestei gazde, ele traiesc doar cateva ore, insa suficient de mult pentru a afecta si alte persoane.

De regula se considera ca oamenii sunt contagiosi in primele cinci zile de la debutul primelor manifestari clinice. Exista insa situatii in care virusul poate ramane activ si mai mult timp, chiar daca nu mai exista simptome. Acesta va putea fi transmis mai departe.

Tratamente

In cazul virozelor respiratorii, se recomanda hidratarea corecta a celor afectati, care trebuie sa bea 2 litri de lichide in fiecare zi (supe, ceaiuri, apa, compot, etc.). De-asemenea, cei afectati trebuie sa stea intr-o locuinta in care temperatura nu este nici prea rece si nici prea calda.

Pot fi utilizate antitermice care folosesc la scaderea febrei si la ameliorarea durerilor de cap si a durerilor musculare. Pot fi utilizate si expectorante sau antitusive, in functie de starea pacientilor.

Nu sunt recomandate antibioticele care nu grabesc vindecarea bolii, ci acestea sunt recomandate doar in cazul unor suprainfectii bacteriene ce pot sa complice virozele respiratorii.

In cazul in care virozele se complica, se recomanda ca pacientii sa mearga la medic. Acesta va prescrie cel mai potrivit tratament.

Cand trebuie mers la medic?

De mentionat este faptul ca se recomanda o vizita la medic dupa doua – trei zile in care simptomele fie nu se amelioreaza, fie se agraveaza, sau dupa ce apar noi manifestari.

De-asemenea, dificultatile de respiratie, starile de confuzie, starile de voma, semnele de dezhidratare (ameteala in timpul urinarii sau cand ne ridicam din pat), febra foarte mare (39 – 40 de grade) sau febra care persista si nu scade nici dupa administrarea antitermicelor.

Sfaturi si recomandari

Cei care se afla in aceasta situatie, trebuie sa poarte masca de protectie, care sa acopere gura si nasul, pentru a-i proteja pe cei din jur. De-asemenea, se recomanda spalatul pe maini pentru toti cei din jur, acesta fiind un lucru care protejeaza de virusi.

Se recomanda de-asemenea pastrarea unei distante de minim 2 metri de o persoana racita, si se recomanda evitarea contactului prelungit cu aceasta. Nu in ultimul rand, se recomanda o alimentatie sanatoasa si echilibrata, si un somn bun.