De ce cresterea prepelitelor este o afacere profitabila?
Multi tineri care locuiesc in mediul rural se gandesc sa inceapa o afacere, dar nu sunt decisi daca merita sa se ocupe de agricultura, sau daca ar fi mai bine sa se ocupe de cresterea animalelor.
Ei bine, pentru cei care isi doresc sa inceapa o afacere profitabila cu investitii minime, cresterea prepelitelor se poate dovedi a fi o idee foarte inteligenta. Acest articol va prezinta cateva argumente datorita carora cresterea prepelitelor este o afacere ideala.
Avantajele cresterii prepelitelor
- Nu aveti neaparat nevoie de un spatiu prietenos, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa cheltuiti foarte multi bani. O creascatorie de prepelite o puteti amenaja intr-un spatiu de cativa metri patrati, intr-o anexa a locuintei, intr-un grajd, pe un coridor sau chiar intr-un pod.
Este nevoie doar sa le asigurati o temperatura relativ constanta, sa le feriti de zgomote si de curentii de aer, dar si de pisici. Puteti alege sa cresteti prepelitele pe asternut de paie si pamant, sau in baterii. Veti avea nevoie de aproximativ 20 mp.
- Cresterea prepelitelor nu presupune un volum mare de munca. Va trebui sa le administrati furajele dimineata (in jur de 1.5 kg) si 1 litru de apa, iar seara veti aduna ouale. Tot ce trebuie sa faceti dupa ce le dati de mancare, este sa asteptati sfarsitul zilei si sa recoltati ouale.
- Veti avea cui sa vindeti ouale, chiar veti putea sa incheiati contracte cu magazine si supermarket-uri. Ouale de prepelita sunt la mare cautare datorita beneficiilor pentru sanatate. Ele contin de 5 ori mai mult fosfor comparativ cu ouale de gaina, au de 7.5 ori mai mult fier, au de-asemenea de 15 ori mai multa vitamina B2 si de 6 ori mai multa vitamina B1.
- Cand ajung la 40 de zile, prepelitele incep productia de oua, iar o prepelita in medie face cam 25 de oua pe luna, astfel ca la 500 de prepelite, veti obtine 12.000 de oua lunar. Sa obtineti doar 30 de bani pentru fiecare ou, veti obtine 3600 de lei lunar.
Plus de asta, mai exista posibilitatea de a valorifica si carnea de prepelita si chiar si gunoiul, care este un ingrasamant ideal, cautat de multi agricultori. Il puteti oferi ca fertilizant florariilor.
Cum se poate incepe o asemenea afacere?
Acum ca ati inteles ce avantaje va poate oferi aceasta afacere, probabil doriti sa aflati si de unde trebuie sa incepeti. Ei bine, mai intai de toate, cumparati 15 prepelite ouatoare, care costa 180 de lei.
Apoi, cumparati o cusca/baterie pentru ele 15 prepelite, care costa 80 de lei. Va trebui ulterior sa cumparati furaj pentru prepelite. De mentionat este faptul ca o singura prepelita consuma in jur de 30 de grame de furaj pe zi.
Cand deja aveti prepelitele, boza/cusca (care ocupa 1 mp) si furajul, amplasati boxa cu prepelite intr-o incapere (anexa a casei, pod, garaj, hol,unde va permite spatiul). Asigurati-va ca locul este calduros si fara curenti.
Trebuie doar sa va asigurati ca zi de zi pasarile au apa si furaj (cantitatile acestora sunt nesemnificative), iar apoi, incepeti sa recoltati seara ouale.
Asadar, o investitie de maxim 300 de lei, va poate ajuta sa deveniti crescatori de prepelite. Investitia va fi incredibil de rapid amortizata, iar in scurt timp veti incepe sa castigati multi bani din aceasta afacere.
Ei bine, se poate incepe asadar o afacere profitabila in Romania, chiar si cu cateva sute de lei, deci indiferent cati bani aveti, daca vreti sa incepeti o afacere, nimic nu este imposibil.