
Exista vreo diferenta intre serii si solarii profesionale?
Foarte multe persoane din mediul rural si nu numai, discuta despre sere si solarii profesionale ca fiind unul si acelasi lucru, ceea ce este total gresit. Acest lucru se intampla deoarece nu toata lumea se pricepe la agricultura in primul rand. Apoi, exista persoane care discuta ocazional despre sere si solarii, deci nu detin multe informatii.
Acest articol a fost redactat special pentru a va ajuta sa intelegeti ca serele si solariile nu sunt unul si acelasi lucru. Merita sa cititi pana la final, pentru ca veti descoperi informatii care va pot fi utile in acest sens.
Ce sunt asadar aceste solarii profesionale?
In ceea ce priveste solarul, acesta este o structura care poate fi confectionata din diverse materiale (metal, lemn sau pvc de exemplu). Acest schelet se acopera cu una sau doua folii care intr-o oarecare masura sunt transparente si rezistente la razele UV.
Structura solarului este una simpla si este confectionata pe baza unor tuburi sau bare, care pot avea diverse forme. Aceste tuburi sau bare sunt infipte in pamant, fara a fi nevoie de fundatie sau de amenajari speciale.
Interiorul acestor solarii profesionale va fi precum interiorul unui tunel. Diferenta consta in faptul ca tunelul este deschis la ambele capete. Solariile sunt insa inchise la ambele capete.
Foarte important de precizat este faptul ca aceasta structura poarta denumirea de solar, pentru ca se bazeaza pe caldura venita de la soare. La fel de important este si faptul ca solariile nu au surse de incalzire alternative soarelui.
Solariile nu sunt conectate nici la reteaua de apa, de canalizare sau de electricitate. Cu toate acestea, atunci cand agricultorii isi construiesc solarii profesionale lungi, pot instala un fir temporar. Acesta se foloseste cu scopul de a alimenta cu energie electrica un ventilator.
Rolul ventilatorului este acela de a misca aerul in interiorul solarului. Uneori mai este folosita si apa de la un furtun (culturile din solarii au nevoie si de apa).
Solariile profesionale pot fi mutate dintr-un loc in altul
Unul dintre avantajele majore ale solariilor profesionale este acela de a putea fi mutate dintr-un loc in altul. persoanele care doresc sa foloseasca in propria gradina solarii profesionale nu au de ce sa-si faca griji. Acestea nu necesita autorizatie de constructie si nici nu se platesc taxe pentru suprafata creata.
Solariile sunt considerate a fi o instalatie provizorie, pentru ca dupa cum am mai spus, pot fi demontate si mutate in alt loc.
Cei mai multi agricultori isi indreapta atentia spre solarii care au structura fabricata din otel zincat termic. Putini sunt cei care se orienteaza spre pvc sau lemn. Un alt amanunt foarte interesant este ca durata de viata a solariilor poate depasi cu lejeritate chiar si 30 de ani.
Ce este o sera?
Daca pana acum am discutat despre solarii profesionale, haideti sa discutam pe scurt si despre sere. Asadar, o sera are fundatie, ceea ce inseamna ca este o structura permanenta. Din acest motiv, agricultorii folosesc si instalatii de incalzire, care sunt independente de razele soarelui.
Daca pentru a construi solarii profesionale nu este necesara autorizatia de constructii, pentru sere este nevoie de o asemenea autorizatie.
Serele sunt precazute cu ferestre, care sunt foarte eficiente. Acestea pot fi fabricate dintr-un tip de policarbonat sau din sticla dubla. Multe sere sunt construite in sol (partial), si au pardoseala sub nivelul de inghet al solului inconjurator.
Concluzie
Exista asadar cateva diferente semnificative intre sere si solarii profesionale. Tocmai din acest motiv, trebuie sa cunoasteti foarte bine termenii. Doar in acest fel puteti sa stiti daca merita sa alegeti sere sau solarii.