Noi ne pastram credibilitatea, o constatare onesta
De ce au aparut contractele de munca si mai ales de ce este obligat angajatorul sa ii dea salariatului la inceputul fiecarui an fisa postului in doua exemplare pe care sa le semneze? Un exemplar ramane la salariat, in timp ce altul este pastrat la locul de munca.
Fiindca nimeni nu este obligat sa faca un lucru impotriva constiintei sale sau care sa se situeze in afara atributiilor sale de serviciu!
Vanzarea fortei de munca este indispensabila socializarii. Fiecare om trebuie sa fie util semenilor, sa ofere priceperea sa, o parte din inteligenta sa, ceea ce stie sa faca mai bine si sa primeasca in schimb produsele si serviciile de care are nevoie
Angajatorii trebuie sa fie onesti, iar constatarea noi ne pastram credibilitatea trebuie sa corespunda 100% realitatii. De pilda, nu trebuie sa faca niciodata promisiuni lipsite de acoperire inaintea angajarii.
Persoana care se afla in cautarea unui post isi face anumite calcule financiare si in functie de rezultatul acestora decide daca accepta sau nu postul. Este posibil ca un om care are mare nevoie de un loc de munca pentru a-si plati lunar ratele la banca sa gaseasca unul la 30-40 kilometri distanta de domiciliu.
Daca salariul nu acopera cheltuielile de deplasare, ratele lunare si o parte necesara supravietuirii, persoana respectiva nu poate accepta postul. Calculele sunt cat se poate de logice. Socul ar fi urias in cazul in care angajatorul respectiv ii promite un salariu si ofera unul mult mai mic decat suma convenita.
Onestitatea unui angajator inseamna respectarea tuturor promisiunilor facute celui care a aplicat pentru posturile scoase la concurs.
El trebuie sa stie de la inceput:
- salariul primit la angajare
- alte prime si facilitati
- daca se deconteaza transportul sau nu
- posibilitatile de avansare
- numarul zilelor de concediu anual
- zilele libere
- sarcini concrete de lucru.
Toate acestea se discuta deschis dupa ce se constata ca unitatea respectiva are nevoie de forta sa de munca, iar salariatul este sigur ca i se potriveste perfect aceasta slujba.
In anumite domenii, patronii obisnuiesc sa ia salariatii dupa orele de munca de la serviciu sa lucreze in gospodaria lor, fara sa ii plateasca. Asta inseamna lipsa de onestitate pentru ca omul respectiv nu a fost angajat in gospodaria patronului, ci la firma sa.
Angajarea legala, cu contract de munca si bunul renume al angajatorului anuleaza sansele unor experiente amare traite de catre salariati. De pilda, au fost salariati care au lucrat 4-5 ani pentru un patron si in tot acest timp li s-au promis carti de munca si achitarea sumelor necesare la Casa de Asigurari de Sanatate sau la Casa de Pensii.
Cand acesti angajati au fost concediati si au solicitat cartea de munca sau adeverinte care sa le permita inscrierea la somaj, au constata ca au fost mintiti si ca au lucrat la negru in tot acest timp.
Un angajator poate fi verificat in acest moment din mai multe surse:
- Discutand deschis cu actualii si fostii angajati. Evaluarea care predomina este cea corecta, fie ca este pozitiva, fie ca este negativa.
- Din articolele, informatiile de pe internet. In general, cand sunt nedreptatiti, oamenii posteaza pe internet evaluari negative ca semenii lor sa nu aiba de suferit. Se gasesc comentarii despre angajatori care nu dau la timp salariile, care nu platesc si sunt neseriosi, care au cel mai lung program de lucru.
- Din propria experienta. Cine are nevoie de un loc de munca poate sa incerce oferta primita timp de o luna, doua luni, pana se convinge daca merita sa continue sau nu, mai ales daca nu exista alta perspectiva.
Este esential ca salariatul sa discute deschis in cadrul interviului de angajare ceea ce poate sa faca si ce nu. Sunt cazuri in care constitutia unei persoane nu permite efort fizic sau lucrul intr-un mediu toxic. Cel care isi doreste un loc de munca nu trebuie sa accepte unul care ii va ruina sanatatea, oricat de bine platit ar fi.
Angajatorii onesti sunt cei care isi invita candidatii la un loc de munca la sediul lor si isi rezerva timp sa ii conduca prin unitate pentru a vedea conditiile in care se lucreaza in acel loc.
Este de asemenea preferat un loc de munca in care nu se poate gresi, fiindca erorile inseamna penalizari din salariu. La un atelier de croitorie se lucreaza mult, atentia este maxima, cu toate acestea apar si rebuturi. Acestea se imputa celor care le-au produs.
La un restaurant, uneori ospatarul care tine 4-6 farfurii goale stranse de pe mese in mana se poate impiedica si le sparge intr-o clipa. Paguba se retine din salariul sau.
In alegerea unui loc de munca ar trebui sa se aplice urmatoarele criterii:
- angajator onest sau de incredere.
- mediu de lucru placut, care sa nu puna viata sau sanatatea in pericol. Un loc de munca in care oamenii vin cu sutele, este mare aglomeratie nu este recomandat in aceste vremuri marcate de pandemie.
- sa nu existe erori profesionale, pentru ca in acest mod se elimina si posibilitatea penalizarii.
- angajarea sa se faca legal din prima zi de munca.
- locul de munca respectiv sa nu urateasca, sa nu plafoneze, sa nu epuizeze sau sa imbolnaveasca.
In concluzie, la interviul de angajare, intre angajator si candidat trebuie sa aiba loc un dialog deschis in care avantajele si dezavantajele acelui loc de munca (nu exista serviciu ideal) se discuta cu maxima sinceritate ca toata lumea sa fie multumita, in cazul in care angajarea are loc.
Angajatori onesti exista, iar oamenii care au nevoie de un loc de munca sa ii caute cu incredere!