Evaluare-opere-de-arta

Evaluare opere de Arta

De ce este necesară evaluarea operelor de artă? Poate această întrebare vă preocupă de o perioadă bună deja. Trebuie să știți că acest procedeu este necesar pentru autentificarea unei opere de artă și pentru obținerea unui certificat de autenticitate. Este în egală măsură necesar pentru estimarea valorii unei opere de artă.

Cine poate evalua o operă de artă?

Dacă sunteți interesat de evaluarea tablourilor vechi, trebuie să apelați, în primul și în primul rând, la un expert în artă. Expertul este o persoană care vă poate ajuta să verificați autenticitatea unei opere de artă, să estimați valoarea acesteia.

Un specialist poate chiar să identifice originea unei opere de artă. Astfel, dacă sunteți interesați de evaluare artă, puteți apela la SINEVA. SINEVA (Societatea Evaluatorilor de Artă și Obiecte de Colecție) activează, în principal, în domeniul evaluării și expertizării de artă și obiecte de colecție.

Din 2008 până în prezent, SINEVA a participat la expertizarea și evaluarea, direct ori prin colaboratori externi, a cel puțin 100.000 de obiecte de artă și de colecție, majoritatea provenind din România, dar și din piața internațională.

Prezența companiei SINEVA în spațiul artistic nu se limitează la serviciile profesionale de expertiză și evaluare; cu pasiune și cu aceeași rigoare, colecționează artă importantă și promovează un portofoliu atent selecționat de artiști contemporani.

După ce ați consultat un specialist în artă puteți apela la un specialist în istorie. Acesta din urmă va studia data la care a fost realizat tabloul și tehnicile folosite de creator. Datorită experienței în domeniu, acești specialiști pot să evalueze valoarea unei opere de artă. Acești experți pot efectua o estimare la domiciliul proprietarului și uneori prima estimare este gratuită.

Cum se evaluează o operă de artă?

Pentru evaluarea unei opere de artă, experții trebuie să urmeze mai multe etape importante. Pentru asta, au nevoie de unelte diferite precum microscoape, lupe și lămpi cu ultraviolete pentru a restaura și pentru a repara micile pagube.

Experții pot, în egală măsură recurge la surse documentare (publicații, cataloage de vânzări) sau surse online (baze de date ale muzeelor, fundații sau galerii de artă). Dacă aceste surse nu sunt suficiente, experții pot face investigații în rândul unor oamnei din anturajul artistului respectiv.

În general, analiza stratului pictural al unui tablou necesită utilizarea mai multor tehnici de laborator, de aceea numeroși sunt experții care apelează la oameni de știință pentru a examina un tablou spre exemplu. Fac în egală măsură apel la restauratori de artă pentru a-i ajuta să identifice materialele utilizate de către artist și epoca în care a fost realizată opera.

Care sunt criteriile în funcție de care este evaluată o operă de artă?

Starea tabloului. Starea de conservare a tabloului este deosebit de importantă. Operele de artă vechi se pot curăța și restaura dar acestea sunt operațiuni care implică costuri suplimentare. Cu cât un tablou se păstrează mai bine, cu atât valoarea lui este mai mare.

Numele artistului care a pictat tabloul. Prețul corect al unui tablou este stabilit și în funcție de numele artistului care a pictat tabloul. În domeniul artei, fiecare artist în parte are o anumită cotă, stabilită în funcție de tranzacțiile anuale dar nu numai.

Dacă artistul este cunoscut sau dacă opera de artă face parte din cea mai bună perioadă de creație a acestuia atunci valoarea operei va fi mai mare. Dacă tabloul nu are semnătură atunci evalurea se complică deoarece sunt necesare vaste cunoștințe de specialitate dar și o experiență îndelungată.

Dimensiunea este un alt criteriu important în funcție de care se evaluează un tablou. Un tablou mic reprezintă măiestria unui pictor de a reda unele aspecte abstracte sau reale, în miniatură. Există cazuri în care un tablou de mici dimensiuni este mai valoros decât unul mare.

Poți face o evaluare a unei opere de artă online

Dacă nu aveți timp să mergeți în biroul unui expert pentru a evalua o operă de artă, trebuie să știți că există posibilitatea ca aceasta să fie evaluată online. Avantajul oferit de o evaluare online estea următorul: este confidențială, fără angajamente sau obligații.

De obicei, pentru o evaluare online a unei opere de artă se face o poză după care se trimite poza la un expert. Evaluările online sunt bazate pe studiul ultimelor rezultate de vânzare ale unor opere de artă similare ale artistului.

Acest articol a fost primit de la un partener pentru a fi publicat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *