Tu stii ce este fericirea?
Atunci cand sunt intrebati ce isi doresc de la viata, cei mai multi dintre oameni spun ca isi doresc sa fie sanatosi si fericiti. In ceea ce priveste fericirea, multe persoane sustin ca isi doresc sa fie fericite, dar daca sunt intrebate ce este fericirea, cel mai probabil nu stiu sa raspunda.
Pentru ca fiecare isi doreste un dram de fericire, acest articol este dedicat fericirii, si puteti afla o multime de informatii utile in acest sens.
Fericirea este o stare emotionala caracterizata prin sentimente de bucurie, satisfactie, multumire si implinire. In timp ce fericirea are multe definitii diferite, este adesea descrisa ca implicand emotii pozitive si satisfactie de viata.
Cand majoritatea oamenilor vorbesc despre fericire, s-ar putea sa vorbeasca despre cum se simt in momentul prezent sau s-ar putea referi la un sentiment mai general al modului in care se simt la modul general.
Deoarece fericirea tinde sa fie un termen atat de larg definit, psihologii si alti oameni de stiinta sociali folosesc de obicei termenul „bunastare subiectiva” atunci cand vorbesc despre aceasta stare emotionala. Asa cum suna, bunastarea subiectiva tinde sa se concentreze asupra sentimentelor personale generale ale individului despre viata lui in prezent.
Doua componente cheie ale fericirii (sau bunastarii subiective) sunt:
- Echilibrul emotiilor: Toata lumea experimenteaza atat emotii pozitive, cat si negative, sentimente si stari de spirit. Fericirea este in general legata de a experimenta mai multe sentimente pozitive decat negative.
- Satisfactia vietii: Aceasta se refera la cat de multumit va simtiti de diferite domenii ale vietii, inclusiv relatiile, munca, realizarile si alte lucruri pe care le considerati importante.
Cum va dati seama daca sunteti fericiti?
V-ati pus vreodata aceasta intrebare? In timp ce perceptiile despre fericire pot fi diferite de la o persoana la alta, exista cateva semne cheie pe care psihologii le cauta atunci cand masoara si evalueaza fericirea.
Unele semne cheie ale fericirii includ:
- Sa simti ca traiesti viata pe care ti-ai dorit-o.
- Sa ai sentimentul ca, conditiile vietii tale sunt bune.
- Sa iti dai seama ca ai realizat (sau vei realiza) ceea ce ti-ai dorit de la viata/in viata.
- Sa te simti multumit de viata ta.
- Sa te simti pozitiv mai mult decat negativ.
Un lucru important de retinut este ca fericirea nu este o stare de euforie constanta. In schimb, fericirea este un sentiment general de a experimenta mai multe emotii pozitive decat cele negative.
Oamenii fericiti inca simt intreaga gama de emotii umane: furie, frustrare, plictiseala, singuratate si chiar tristete din cand in cand. Dar chiar si atunci cand se confrunta cu disconfort, ei au un sentiment de optimism subiacent ca lucrurile se vor imbunatati, ca se vor putea descurca cu ceea ce se intampla si ca vor putea sa se simta fericiti din nou.
Tipuri de fericire
Exista multe moduri diferite de a gandi la fericire. De exemplu, filosoful antic grec Aristotel a facut o distinctie intre doua feluri diferite de fericire: hedonia si eudaimonia.
- Hedonia: Fericirea hedonica este derivata din placere. Cel mai adesea este asociata cu a face ceea ce se simte bine, a se ingriji de sine, a indeplini dorintele, a experimenta placere si a simti un sentiment de satisfactie.
- Eudaimonia: Acest tip de fericire este derivat din cautarea virtutii si a sensului. Componente importante ale bunastarii eudaimonice, inclusiv sentimentul ca viata ta are sens, valoare si scop. Este asociat acest tip de fericire mai mult cu indeplinirea responsabilitatilor, investitia in obiective pe termen lung, preocuparea pentru bunastarea celorlalti si respectarea idealurilor personale.
Unele tipuri de fericire care pot intra in aceste categorii principale includ:
- Bucurie: Un sentiment adesea relativ scurt care se simte in momentul prezent.
- Emotie: un sentiment fericit care implica asteptarea cu nerabdare a ceva cu anticipare pozitiva.
- Recunostinta: O emotie pozitiva care implica recunostinta si multumire.
- Mandrie: Un sentiment de satisfactie fata de ceea ce ai realizat.
- Optimism: Acesta este un mod de a privi viata cu o perspectiva pozitiva, optimista.
- Multumire: Acest tip de fericire implica un sentiment de satisfactie.
Impactul fericirii
S-a demonstrat ca fericirea prezice rezultate pozitive in multe domenii diferite ale vietii:
- Emotiile pozitive cresc satisfactia fata de viata.
- Fericirea ii ajuta pe oameni sa-si construiasca abilitati de rezolvare si resurse emotionale mai puternice.
- Emotiile pozitive sunt legate de o mai buna sanatate si longevitate. Un studiu a constatat ca persoanele care au experimentat mai multe emotii pozitive decat cele negative au fost mai susceptibile de a supravietui pe o perioada de 13 ani.
- Sentimentele pozitive cresc rezistenta. Rezistenta ii ajuta pe oameni sa gestioneze mai bine stresul si sa revina mai bine atunci cand se confrunta cu esecuri. De exemplu, un studiu a constatat ca persoanele mai fericite tind sa aiba niveluri mai scazute ale hormonului de stres cortizol si ca aceste beneficii tind sa persiste in timp.
- Oamenii care declara ca au o stare pozitiva de bunastare sunt mai predispusi la comportamente sanatoase, cum ar fi consumul de fructe si legume si exercitarea fizica regulata.
- A fi fericit te poate ajuta sa te imbolnavesti mai rar. Starile mentale mai fericite sunt legate de imunitatea crescuta.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii despre fericire, pe care cu siguranta toti trebuie sa le cunoastem, dat fiind faptul ca intr-un fel sau altul, fiecare persoana isi doreste sa fie fericita.